Salvaflux

Salvaflux va avea grijă de vieţile noastre


Constanţa, România, 24.12.2014

La Constanţa s-au pus bazele organizaţiei nonguvernamentale “Salvaflux” având ca obiect de activitate managementul dezastrelor. Primul proiect se adresează necesităţii îmbunătăţirii procedurilor de intervenţie în zona de litoral pentru aceasta propunând utilizarea tehnologiilor avansate: un sistem de drone multicopter controlate de la distanţă, GPS, filmare aeriană, scanare în termoviziune etc. Prin utilizarea dronelor în misiunile de urgenţă se urmăreşte scurtarea timpului de reacţie, localizarea catastrofei şi evaluarea rapidă a situaţiei, lansarea colacelor şi a altor materiale de salvare, asistarea echipelor de intervenţie şi siguranţa acestora.

Ideea aparţine tânărului Hakan Kalila, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”.  De curând,  Hakan a făcut parte din echipa României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din Argentina de unde s-a întors cu o medalie de argint. El s-a consultat cu profesorii şi colegii de liceu şi din lotul olimpic lărgit ajungând la concluzia că soluţia “zburătoare” pentru intervenţii de urgenţă este fezabilă, necesară şi chiar poate fi realizată cu tehnologie autohtonă. Tinerii declară că vor publica pe internet toate soluţiile proiectelor pe care le dezvoltă pentru ca de rezultatele muncii lor să beneficieze oamenii din întreaga lume.

În afara ştiinţelor, pe Hakan îl pasionează limba engleză, iar în timpul liber ajută la machetarea şi grafica revistei noastre. Pentru a înfiinţa “Salvaflux” el a hotărât să folosească o parte din banii pe care i-a obţinut participând la concursuri ştiinţifice, dar spune că asociaţia are nevoie de ideile şi sprijinul întregii societăţi civile.

Documentele şi site-ului organizaţiei se vor finaliza după sărbători. Până atunci puteţi contacta: salvaflux[a-rond]mail[punct]com.

Taner Murat, Nazar Look

Comments