Marşul lunii martie: Marea Neagră îmi aparţine

English

 

Marşul lunii martie: “Marea Neagră îmi aparţine”

Constanţa, România, 1.03.2014

Taner Murat este redactor voluntar la revista de atitudine şi cultură Nazar Look din Constanţa. Are şi experienţă didactică. Pe 7 martie a.c. va pleca în marş din Constanţa la Cernavodă pentru a sărbători sosirea primăverii la Marea Neagră. El afirmă că mersul pe jos este cel mai accesibil exerciţiu fizic care combate stresul, stimulează buna dispoziţie revigorând organismul şi recomandă această activitate tuturor. În legătură cu ruta, durata şi intensitatea efortului fizic în timpul marşului explică: “Am ales un traseu de cinci zile corespunzător unui efort moderat.” El admite că în programul deplasării ar putea interveni unele modificări, dar promite să îi ţină la curent pe toţi prietenii săi de pe Facebook.

Doreşte să se bucure de o plimbare cât mai plăcută, aşa că va profita şi va dărui cărţi pe tot  parcursul călătoriei. Consideră că este un bun ascultător şi intenţionează să angajeze mici discuţii cu locuitorii despre bucuriile, proiectele şi frământările lor. Pe 11 martie va ajunge pe malul Dunării trecând pe lângă staţia nucleară. El crede că poziţia României în privinţa energiei atomice este de a proteja centrala. Aminteşte faptul că în zona acesteia semnul “Fotografiatul interzis” avertizează asupra interdicţiei de a lua imagini. Mărturiseşte următoarele: “În opinia mea acestă lege este bizară şi incorectă. Ne aflăm în plină eră digitală şi îmi lasă impresia că cineva încearcă să îmi ascundă ceva. Mi-aş dori mai multă transparenţă, aşa încât voi mima fotografierea instalaţiei cu o cameră-jucărie şi-mi voi publica imaginile pe internet. Marea Neagră este o zonă cu un patrimoniu important, iar eu trăiesc aici şi vreau să nu se tăinuiască nimic din ceea ce mă priveşte. De pildă, cred că ar trebui să mi se explice deschis măsura în care anumite tehnologii ar putea pune în pericol viaţa mea, a celor care îmi sunt dragi şi a generaţiilor următoare.”

Taner Murat precizează că nimeni nu ar trebui să nesocotească legea: “Desigur că respectarea legislaţiei este obligatorie chiar şi atunci când pare a fi absurdă. Invit copiii de la Marea Neagră şi de pretutindeni să confecţioneze din hârtie, carton, plastilină, textile, placaj, lemn etc aparate de fotografiat şi telefoane-jucărie cu care voi simula fotografierea instalaţiei atomice. Mi le pot trimite sub formă fizică sau electronică, pe adresa de email, iar eu promit că voi publica într-o carte fiecare lucrare. Aş mai dori să aflu cum îşi imaginează ei că ar trebui să fie lumea în care trăim.”

Orice copil sau adult poate deveni coautor al cărţii contribuind la elaborarea ei cu o jucărie, un gând sau un simplu comentariu. Le puteţi posta direct în pagina de Facebook a marşului:

https://www.facebook.com/events/1448024008761320

Nazar Look


Primele concluzii ale marşului “Marea Neagră îmi aparţine”

Constanţa, România, 15.03.2014

Marşul “Marea Neagră îmi aparţine” a luat sfârşit în condiţii foarte bune şi Taner Murat revine cu primele detalii. Călătoria s-a desfăşurat între Constanţa şi Cernavodă. Ruta de 71 km a fost parcursă în cinci etape. Etapa a 5-a programată iniţial pentru 11.03.2014 a fost amânată pe 13.03.2014 din cauza unei răni la picior. Pe itinerar călătorul a distribuit fluturaşi cu poemul “Orăşelul meu natal, Fukuşima” de Taro Aizu. A oferit cărţi îndemnând cetăţenii să citească cât mai mult. A stat de vorbă cu locuitorii despre sănătatea şi problemele lor. La Cernavodă a simulat fotografierea centralei cu o cameră-jucărie exprimându-şi nevoia de mai multă transparenţă. La final a mulţumit prietenilor care i-au sprijinit marşul, persoanelor întâlnite pe drum şi presei.

Pe traseul dintre Constanţa şi Cernavodă a discutat cu persoane a căror opinie o consideră importantă şi le-a pus două întrebări. Iată întrebările şi răspunsurile primite:

Întrebarea nr.1: Credeţi că ar fi oportună introducerea în curriculumul aflat la decizia şcolii a unor ore în care să li se explice elevilor pericolul reprezentat pentru sănătatea şi siguranţa populaţiei de unele tehnologii cum ar fi tehnologia nucleară, fracturarea hidraulică sau extragerea aurului cu cianuri?

- Dl. Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia:   Nu

- Părintele Daniel de la biserica din Ciocârlia de Sus (Búlbúl):   Da

- Părintele Costică Gheorghe de la biserica Sf. Dumitru din Medgidia:   Da

- Maica stareţă Veniamina Barbu de la Mănăstirea Înălţarea Domnului din Mircea Vodă:   Da

- Părintele Adrian Crăciunescu de la biserica din Aziziye (Saligny):   Da

Întrebarea nr.1: Dacă da, care ar fi persoanele sau instituţiile cele mai potrivite să facă şcolii această recomandare?

- Dl. Marian Iordache:   -

- Părintele Daniel:   “Admit că n-ar fi o idee rea să o fac chiar eu.”

- Părintele Costică Gheorghe:   “Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii. Se impune centralizarea”

- Maica stareţă Veniamina Barbu:   “Părinţii, iar decizia să fie luată în bună pace şi înţelegere cu directorul şi cadrele didactice. Societatea civilă ar trebui să susţină ideea adresând autorităţilor petiţii.”

- Părintele Adrian Crăciunescu:   “Primăria, autorităţile locale.”

Călătorul ne declară: “Vreau să vă împărtăşesc concluzia acestei plimbări şi a unei existenţe de 55 de ani. Două lucruri dau cu adevărat valoare, substanţă, sens şi perspectivă oricărei vieţi. Sănătatea şi educaţia. Vă rog foarte mult să nu le mai neglijaţi.” 

El mai mărturiseşte că în urma vizitelor şi discuţiilor purtate a constatat trei urgenţe:

1. Reabilitarea sinagogii Aşkenazi din inima cetăţii Tomis.

2. Reorganizarea administrativă a Cimitirului Internaţional al Eroilor din Primul Război Mondial de la Mircea Vodă unde odihnesc laolaltă martirii a cinci naţiuni şi includerea acestuia în circuitele turistice locale, naţionale şi internaţionale.

3. Deşi locuitorii sunt mulţumiţi de reabilitarea şoselei Medgidia-Valea Dacilor-Ciocârlia de Sus-Mereni-Topraisar, ei privesc acest drum ca pe o idee neterminată. Cetăţenii vor prelungirea luii din Topraisar direct în Biruinţa şi mai departe în Tuzla, ei doresc tronsonul Topraisar-Biruinţa-Tuzla.

Drumeţul promite să revină şi cu alte amănunte.

Nazar Look

My Fukushima - Limba romana


My Fukushima - Limba tatara


My Fukushima - Limba turca


ĉ
Taner Murat,
Feb 28, 2014, 11:11 PM
Comments